לתיאום פגישת יעוץ
עם יועץ מס מומחה

פתיחת עסק מהבית

ניהול העסק מהבית והכרה בהוצאות הבית-כמה ומתי מותר לבקש ולקבל

פתיחת עסק מהבית מחייבת תכנון מדוקדק אשר יביא בחשבון מספר היבטים קריטיים להצלחת העסק. אחד הקריטריונים החשובים הוא ניהול החשבונות סביב הוצאות הבית. בעניין זה חשוב להיות מודע לכך שהשנה חלו שינויים מהותיים בחוק ושעליהם אתייחס במאמר זה.
 

פתיחת עסק מהבית - הוצאות מוכרות

 
בפקודת מס הכנסה קיימים שני סעיפים מרכזים לגבי הוצאות:
 
סעיף 17 המתיר הוצאות
סעיף 32 האוסר הוצאות
 
מס הכנסה, בסעיף 17, שחרר את החבל, לכאורה, והתיר הרבה יותר הוצאות, תוך שהוא קובע כי כל מה שהוא אינו הוצאה פרטית או השקעה יחשב כהוצאה עסקית. אלא שבסעיף 32 בא המוקש. בסעיף זה קובע המחוקק כי כל הוצאה שהיא לא חלק אינטגרלי מהעסק (הוא אף מביא דוגמאות, כגון טיפול בילדים) לא תוכר לצורכי מס, בניגוד למה שקבע בית המשפט העליון בפסק דין פרי.
 
כאשר מדובר על פתיחת עסק מהבית הפועל אך ורק מהבית (כלומר, אין עוד מקום שעליו דורשים הוצאות) ושבו הוקצה שטח ייעודי למטרה זו, ניתן יהיה להכיר בחלק היחסי של השטח שהוקצה. למשל, בדירת 3 חדרים מכירים ב-1/3, וב- 4 חדרים מכירים ב-1/4 וכיוב'. בכתבה של חברת כאל הופיעה פסיקה בעניין, אולם מאחר והיא לא נדונה בבית המשפט העליון, היא איננה סופית ובגדר חוק.
 
לעת עתה, מס הכנסה מאפשר עדיין להכיר בהוצאה זו כבמעין תמריץ, לפתיחת עסק מהבית וכפי הנראה, ימשיך במגמה זו מתוך רצון לקיים מדיניות המאפשרת צמיחה של עסקים קטנים, בתקווה שאלו יפרצו אל מחוץ לבית, והודות לכך ירחיבו את מעגל ההכנסות מהמיסים (באופן דומה, ישנה גם הכרה בהוצאות אינטרנט וטלפון קווי וסלולארי שעליהם אדון בפירוט באחד מהבלוגים הבאים).
 
את החלק היחסי מהוצאות הבית ניתן לדרוש דרך הרכיבים הבאים: ארנונה, מים, חשמל, ועד בית. ניתן גם לדרוש הכרה בריבית המשכנתא כפול החלק היחסי וכן בחלק היחסי של הפחת. יחד עם זאת, זה לא מומלץ מאחר ובפסק דין מ.ל. השקעות נקבע כי במידה וינוכו הוצאות הריבית על המשכנתא, אזי יבוטל הפטור ממס שבח אשר ברוב המקרים שוויו הרבה יותר גבוה.
 

איסור דרישת הוצאת שכר הדירה בפתיחת עסק מהבית

 
לעומת זאת, שכר דירה אסור לדרוש בשום אופן, אלא אם צוין בחוזה השכירות כי היא נועדה להפעלת העסק בלבד. הדבר גורר ביטול כל פטור או הטבה למשכיר ומחייבת אותו במלוא המס, וכל עוד שצד אחד אינו משלם, הצד השני אינו יכול לקבל ניכוי ממס בצורת הוצאה. לאחרונה החמיר בית המשפט וקבע בפסק דין "קרן עמית" ו.ע 1069/06 ביטול הפטור ממס השבח בשל העובדה שהשוכר דרש את שכר הדירה כהוצאה, נוסף על השימוש המהותי בה (הוא ביצע חיבור הדירה לעסק הקיים באמצעות דלת מחברת). בפסק דין זה, בדומה לפסק הדין של מ.ל. השקעות, בו דובר על התרת הוצאות הריבית, נקבע כי אם נשתמש בהוצאות הבעלות/השכירות על הנכס, לא נוכל ליהנות גם מפטור בשבח וגם מהוצאה שוטפת.
 
[ולסיום, עוד דבר שחשוב שתדעו: כאשר העסק מתנהל מהבית, חל איסור על חוקר ועל מפקח מס הכנסה להיכנס אליכם הביתה בלי צו של שופט!].
 
וכל מה שנותר לי זה להודות לאשתי היקרה, שכשהיא בבית אז כמובן יותר כיף לעבוד מהבית.
1. מאת: אסף

הי רונלד במידה ואני לא פותח עסק אלא מוציא ממ"ה אישור על שכר סופרים , האם המשלם מדווח על הכנסה זו לבט"ל ומנכה לי גם עבור בט"ל?

2. מאת: mento

תשובה: זה תלוי בסוג העיסוק, יש לבחון זאת ע"פ צו סיווג מבוטחים ע"פ הקבוע בחוק הביטוח הלאומי

3. מאת: shevi

עדסוף 2015 הייתי עסק מורשה.בגלל ירידה גדולה בהיקף העבודה מסיבות בריאותיות,הוחלט להפוך אותו לעסק פטור,אך נראה שלא יהיו בכלל הכנסות ב2016.מה אומר החוק לגבי סגירה של העסק כדי להמנע מהוצאות ללא הכנסות, ותוך כמה זמן ניתן לפתוח מחדש?

4. מאת: mento

תשובה: קודם כל מאחל לך רק בריאות, ובנסיבות כאלו שווה לבחון הכרה בנכות, שיכולה לתת הרבה יתרונות. לשאלתך אין שום מניעה לסגור את התיק במע"מ בכל עת ולפתוח בשנית בכל עת, אין שום מגבלה. במס הכנסה תהליך הסגירה היינו ארוך ואין טעם לסגור בטרם הגשת כל הדוחות.

5. מאת: Omri

היי, במידה ואני עוסק מורשה הגר בדירת סטודיו ועובד מהבית, האם אוכל להכיר בחלק יחסי של שכר הדירה כהוצאה? בעל הבית לא יכול לספק לי פטור מניכוי במקור.

6. מאת: mento

תשובה: כאשר בחוזה רשום שהדירה היא למגורים בלבד לא ניתן לדרוש הוצאות שכר דירה. במידה ובעל הדירה הסכים לרשום בחוזה שחלק או כל הדירה היא גם למטרה עסקית אז יש חובת ניכוי במקור 35% אם אין לו פטור וכן תשלום מע"מ בגין השכירות, ואז בעל הדירה יחויב במס גבוה יותר בגין השכירות

7. מאת: amir

שלום אני עוסק פטור בתחום היעוץ, אני לא מבצע את היעוץ בביתי. אני גר בדירה שכורה, לבעל הבית שלי יש מספר דירות לכן הוא מספק לי חשבונית כל חודש. אין לי בדירה חדר המשמש כמשרד, אבל את רוב עבודת ההכנה אני מבצע בביתי. האם אני יכול להחשיב חלק מהדירה בסעיף ההוצאות ואם כן בכמה אחוזים?

8. מאת: mento

תשובה: לגבי הוצאות שכירות ניתן להכיר רק אם בחוזה כתוב מפורשות כי מדובר בהשכרה למטרה עסקית וגם אז יש עוד דברים שיש לבצע. לגבי שאר ההוצאות כמו מים, חשמל, ארנונה וועד בית תוכל לקחת חלק יחסי לפי מספר החדרים בבית, למשל אם זה 3 חדרים אז 33% ובשום מקרה לא מעבר ל-33%

9. מאת: ברכה

שלום וברכה, אם יש לי חדר עבודה מהבית המוכר 25% מהוצאות הבית, ורכשתי מזגן מרכזי וקיבלתי חשבוניות המתייחסות רק לאיזורי המשרד בבית (גבוה מ- 25%) , האם ניתן להכיר את החשבוניות במלואן או שצריך לקחת את כלל ההוצאה (לפי הצעת מחיר) ולהכיר ב - 25% בלבד? בתודה מראש

10. מאת: mento

תשובה: מזגן מרכזי לא יוכר כלל

11. מאת: chani

שלום וברכה, רציתי לשאול על הוצאות לימודים, מדריכת פילאטיס מזרון שלומדת כעת פילאטיס שיקומי, זה הוצאות שיוכרו לצורך מס?

12. מאת: mento

תשובה: כל עוד לא מדובר ברכישת מקצוע חדש אלא בהרחבת הידע בתחום העיסוק הקיים ניתן יהיה להכיר