לתיאום פגישת יעוץ
עם יועץ מס מומחה

עסק זעיר ולא כמו שכולם חושבים עוסק זעיר!

במאמר זה אבחן את היתרונות והחסרונות של להיות עסק זעיר, תוך התייחסות למגבלות ולתנאים החלים על עסקים אלו. שכן חשוב להיות מודעים למגבלות ולתנאים החלים על עסק זעיר.

רבים תוהים מדוע פתאום בממשלה החליטו לקדם את רפורמת העסק הזעיר. יש הטוענים שזהו ניסיון להקל על העסקים הקטנים ולצמצם בירוקרטיה, ויש הטוענים שמדובר בעניין פוליטי שהתבסס על דרישות של פורום קהלת, כך סיפר לנו באחת ההשתלמויות מרצה מטעם רשות המיסים שהיה שותף לחקיקה והתחיל בכך שפורום קוהלת רצה א' ב' ג' והממשלה בסוף אישרה את התוצאה הבאה.
ואז שאלתי את עצמי מה לפורום קהלת ולענייניי המיסוי של מדינת ישראל, ולא ניכנס כאן להסבר פוליטי חס וחלילה אלא ננסה לנתח את הדברים כהווייתם ולהבין למה זה לא בהכרח טוב לכל אחד.
רמז: זה כנראה לא טוב לרוב העסקים שאני מכיר, וזה טוב למגזר מאוד ספציפי (אלו שמרווחים מעט מאוד לפחות באופן מוצהר, וגם נוטים להעלים הכנסות ואין להם הכנסות ממקורות אחרים).
אלו שלא יתאמצו להבין ולנתח את המשמעות לעסק שלהם פשוט ישלמו ביוקר בין אם מס הכנסה, ביטוח לאומי או דברים עקיפים שאף אחד לא חשב עליהם כמו למשל מענק עבודה או גובה ההפקדה לקצבה, ומקווה שעד סוף המאמר הארוך ארוך הזה שאני עומד לכתוב יהיו לכם מספיק תובנות.

אז בוא נתחיל מההגדרה מה זה עומד להיות עסק זעיר החל משנת 2024

א. עסק זעיר הוא הגדרה של מעמד במס הכנסה ולא במע"מ! (ההגדרות במע"מ והטיפול במע"מ אינו משתנה לעוסק פטור ועוסק מורשה ע"פ חוק מע"מ) ההגדרה של עסק זעיר הינה בפקודת מס הכנסה סעיף 87ב. זהו הכלל הבסיסי שצריך לבין אותו כי עסק זעיר מתנהל ב-2 מסלולים מקבילים במע"מ על פי חוק מע"מ ובמס הכנסה על פי פקודת מס הכנסה ואין קשר ביניהם!

ב. כדי להיות עסק זעיר, המחזור השנתי של העסק לא יעלה על 120,000 ₪ (שימו לב שזה לא קשור לעוסק פטור, למעט ההגדרה שנקבע שהמחזור של עוסק פטור יהיה המחזור שיקבע מי רשאי להיות עסק זעיר ולכן נקבע מראש
שהמחזור של עוסק פטור בחוק מע"מ לשנת 2024 יהיה 120,000 ₪).

ג. שימו לב שמי שרוצה לפתוח עסק זעיר, עדין חייב להירשם תחילה במע"מ כעוסק פטור או מורשה.

ד. בתחילת כל שנה יהיה על המבקש להיות עסק זעיר לבצע תיאום מס כאילו והעסק הזעיר הוא מעסיק, ובסוף שנה דיווח נוסף על המחזור שהיה, כך שבמידה ויקבל פטור מהגשת דוח שנתי (ראו בהרחבה על נושא זה בהמשך) ישלח אליו דרישה לתשלום המס על פי דיווח המחזור.

ה. המסלול של עסק זעיר הוא וולונטרי ובכל זאת ההתנהלות תהיה כך שפקיד השומה ירשום את העוסקים הפטורים החדשים בלבד כעסק זעיר באופן אוטומטי (ואמנם רשום כי יהיה חייב להודיע להם בכתב על כך אבל לא הייתי סומך לא על הדואר ובטח לו על זה שכשאתם מקבלים סמס עם הודעה שיש לכם הודעה מרשות המיסים באזור האישי אז אתם רצים לפתוח) ואם הם לא ירצו אז רשותם לבקש לבטל את הסיפוח לכך (כלומר ברירת המחדל שמי שעומד בתנאים זה יקרה לו אוטומטית ואם אינכם מעונינים עליכם לפעול ולבקש לבטל), עוסקים אחרים יצטרכו לבקש להירשם כעסק זעיר אם ירצו בכך. וכל זאת עד למועד החוקי להגשת הדוח. (ראו הרחבה כיצד נרשמים להיות עסק זעיר)

ו. ככל הנראה פקיד השומה לא ישלח
דרישה להגשת הצהרת הון מעסק זעיר. ובמצבים בהם התחלת כעסק רגיל והתחרטתם עד מועד הגשת הדוח, תוכלו לבקש ביטול הצהרת הון (בהצלחה עם זה).
אנחנו נדגיש כי עליכם לקחת בחשבון שדברים משתנים ולכן יתכן ובעתיד תהיה דרישה להגשת הצהרת הון ולכן עדין חשוב לשמור מסמכים להוכחת הכנסות.

ז. אין התייחסות בחוק ל
רווח הון למרות שכנראה עליו תהיה חובת דיווח בכל מקרה.

מי רשאי להיות עסק זעיר ומי לא – תנאים בסיסיים

א. העסק הוא של יחיד (לא חברה בע"מ, לא שותפות)

ב. מקור הכנסתו הינה מעסק או משלח יד הנובעת מיגיעה אישית בלבד!
למשל השכרה של משרד או זכות ציבורית, או שותף פאסיבי בשותפות, או אף שותף בהשקעה בשותפות בארה"ב שיש לה מבנים (עסק), כל אלו מונעים את האפשרות להיות עסק זעיר.

ג. מחזור עסקאותיו אינו עולה על תקרת המחזור לעוסק פטור ע"פ חוק מע"מ, 120,000 ₪ לשנת 2024.

ד. פקיד השומה רשם אותו

ה. תושב ישראל בלבד.

ו. מי שמעסיק עובדים לא יוכל להיות עסק זעיר

ז.
העסק חייב לנהל ספרים תקינים, כולל רישום תקבולים ותיק תיעוד חוץ. מי שיתפס באי ניהול ספרים תקין לא יוכל להיות עסק זעיר - וזוהי נורת האזהרה הראשונה שאומרת שגם מי שרוצה להיות עסק זעיר חייב לנהל רישום מסודר של תקבולים, ותיק תיעוד חוץ, ואם הוא עוסק מורשה אז עוד ספרים על פי סוג עסקו.

ח. מי שיש לו הכנסה בעסק ממעסיקו באותה שנת מס לא יוכל להיות עסק זעיר

ט. מי שיוחסה אליו הכנסה מחברה שקופה לא יוכל להיות עסק זעיר

י. מי שיש לו בעסקו יותר מ-25% הכנסה מקרוב או ממעסיקו לשעבר ב-3 שנות המס הקודמות, לא יוכל להיות עסק זעיר

יא. מי שהוא או קרובו בעל שליטה בחברה, לא יוכל להיות עסק זעיר.
לדוגמא אם את בת 25 ולאביך יש חברה בע"מ אז על פי החוק את לא יכולה להיות עסק זעיר. ולכן יש לוודא שאינכם עונים להגדרה של בעל שליטה


יב. מי שרשם בעוסק עסקאות של דרופשיפינג שלא אמורות להיות מדווחות למע"מ, אסור לו לבקש להיות עסק זעיר אלא אם יפריד אותם מדיווחי המע"מ, ואז מאחר שהמחזור של דרופשיפינג למע"מ הוא אפס גם ההוצאות ע"פ עסק זעיר יהיו 30% של אפס.

יג. וכן כל מי ששר האוצר יחליט להוסיף אותו לרשימה בתנאים נוספים שיקבעו ע"פ שיקולו.

כיצד נרשמים להיות עסק זעיר ומתי?

א. ניתן להירשם כעסק זעיר ע"י הגשת בקשה לפקיד השומה וזאת כאמור בכפוף לכך שהנכם רשומים במע"מ עד ל-31/12 של השנה השוטפת לדוגמא בגין שנת 2024 תוכלו לבקש עד ה-31/12/2024 או במסגרת הגשת הדוח השנתי (למשל לשנת 2024 במהלך 2025), אך שימו לב כי ההתנהלות תהיה שונה בכל אחד מהאפשרויות הללו. (על כך ראו הרחבה בדיווח ותשלום המס)
מי שמבקש עד ה-31/12 זה משנה את מעמדו לעסק זעיר עד להודעה חדשה ואילו מי שמשנה את מעמדו
בדוח השנתי זה משנה את מעמדו לעסק זעיר רק לשנת הדוח.

ב. עוסק פטור חדש – פקיד השומה ירשום אותו אוטומטית

ג.
עוסק מורשה המבקש להירשם יבחנו את מחזורו בשנה הקודמת

ד. עוסק מורשה חדש יוכל לבקש במסגרת תהליך הרישום ואם לא עשה זאת יוכל לבקש במסגרת הדוח השנתי

כיצד מבטלים רישום כעסק זעיר

א. מגישים בקשה לביטול הרישום לפקיד השומה עד למועד הגשת הדוח

ב. פקיד השומה רשאי לבטל את הרישום במקרים הבאים:
1. אי עמידה בתנאי עסק זעיר (לכן מי שבוחר בזאת ולא ווידא היטב עלול למצוא את עצמו בסוף בנזק, וגם לא תמיד אנחנו יודעים הכל מראש ולכן המשך התנהלות שוטפת במקביל יבטיח לכם שתוכלו ליהנות מכל העולמות.
2. לא עמד בתנאים לניכוי הוצאה של 30%
3. הנישום הגיש בקשה
4. אם שונה מעסק זעיר לרגיל לא יוכל לחזור להיות עסק זעיר בשנה השוטפת+ עוד שנתיים, אך עדין ניתן לתבוע בשנה השוטפת עד 30% מהתקרה של עוסק פטור, לדוגמא נניח שהגדרת את עצמך כעסק זעיר ובסוף היה לך מחזור של 150,000 אז בדוח תקבל הכרה של 30% מ-120,000 כהוצאה.

דיווח ותשלום המס

א. צפוי להיות מסלול דיווח מקוצר אך הוא טרם עבר חקיקה ולכן איננו יכולים עדיין להרחיב על כך יותר מדי. במסלול הדיווח המקוצר, העסק הזעיר אינו צריך לדווח על הוצאותיו. במקום זאת הוא מדווח על המחזור השנתי שלו, ומקבל הכרה ב-30% הוצאה אוטומטית(כולל ניכוי ביטוח לאומי). התנאי הבסיסי להיות במסלול הדיווח המקוצר הוא שהבקשה להיות עסק זעיר הוגשה עד ה-31/12 ונערך תיאום מס עד ה-31/12 והתיאום מס עודכן בכל פעם שחל שינוי בנתונים לצורך תיאום המס וע"פ תיאום המס שנערך שולם המס, לדוגמא אם על פי תיאום המס נקבע כי עליכם לשלם 10% אזי יהיה עליכם לשלם 10% מתוך 70% מהמחזור שלכם. אם המחזור היה 100,000 אז תשלום המס בדוגמא הנ"ל יהיה 100,000X 30% X 10%= 7000 ₪.
התהליך יהיה-->רישום כעסק זעיר-->חתימה על הצהרה בעמידה בכל התנאים (זוכרים איך זה היה עם המענקים)—עריכת תיאום מס-->עדכון תיאום המס כל פעם לאורך השנה כשדברים משתנים (שינוי במשכורת, קבלת אבטלה, דמי לידה, שינויים בפעילות העסקית/גובה המחזור...--> בקשת הקלות-->תשלום המס
כמובן שמסלול זה אינו רלוונטי עבור מי שחייב בהגשת דוח שנתי מכל סיבה אחרת, והסיבות הולכות וגודלות כל שנה.
הבעיות בשיטה זו הם רבות:
1. כמעט בוודאות שתמיד ישתלם לכם להגיש דוח להחזר מס שכן יתכן והתיאום לא נערך כראוי, דברים השתנו לאורך השנה או שיש לכם הטבות נוספות שתוכלו לקבל רק באמצעות הגשת דוח.
2. תצטרכו לערוך תיאומי מס כל פעם מחדש עם כל שינוי שקורה לאורך השנה
3. עדיין אם יתברר שמשהו לא בסדר תקבלו דרישה להגיש דוח ואולי אף ביטול מעמד עסק זעיר ואז אם לא שמרתם הכל ואין לכם איך לשחזר כמו שאומרים בשפת העם: "אכלתם אותה"
לנוחיותכם מצורף סרטון עם צילומי מסך של הדגמה של התהליך (לחצו על התמונה)

ב. דיווח דוח שנתי רגיל – מסלול זה נקרא מסלול הדיווח המהותי

במסלול הדיווח המהותי, העסק הזעיר מדווח על הכנסותיו והוצאותיו באופן מלא, ומחשב את המס בהתאם.
במסלול הדיווח המהותי היתרונות הם רבים:
1. רק במועד הדוח תקבלו החלטה על סמך נתונים מה עדיף לכם
2. תקבלו בדוח את כל ההטבות המגיעות לכם
3. מעמד העסק הזעיר יהיה בתוקף רק לאותה שנה, כך שאתם שומרים את כל האופציות פתוחות לעתיד.

היתרונות של להיות עסק זעיר

א. לא צריך לאסוף הוצאות ויקבל אוטומטית הכרה ב-30% הוצאה מתוך סך המחזור שלו בעסק, כאשר בתוך ה-30% כלול הניכוי עבור התשלום לביטוח לאומי. כך שהיתרון יסתכם בכך שבמקום להכין רווח והפסד ירשם בדוח רק ההכנסה ברוטו וממנה ירד אוטומטית 30% שכאמור כוללים את הניכוי לביטוח לאומי. כך שתוכלו עדיין לקבל גם הטבה על הפקדה לקרן השתלמות וקצבה או ביטוח חיים ואובדן כושר עבודה או כל הטבה נוספת בהגשת הדוח השנתי.
ב. פטור מהגשת דוח - נקבע כי שר האוצר רשאי לקבוע פטור מהגשת דוח אך כנראה זה לא יקרה באופן מידי עקב בעיות טכניות כאלו ואחרות. וגם מראש נבהיר למי לא יינתן פטור מהדוח השנתי או לא יהיה כדאי לו לוותר על הגשת הדוח:
1. מי שנשוי לבן זוג שחייב בהגשת דוח
2. מי שחייב בהגשת דוח מכל סיבה אחרת והרשימה הולכת וגודלת של חייבים בהגשת דוח שנתי
3. מי שירצה לקבל ניכוי של קרן השתלמות, ביטוח אובדן כושר עבודה וקצבה המשפיעים גם על החיוב בביטוח לאומי
4. מי שירצה לקבל זיכויים או הטבות נוספות בדוח כמו הזיכוי על הפקדה לקצבה, על התשלום לביטוח חיים, על תרומות, והרשימה עוד ארוכה
ג. פקיד השומה רשאי לפטור מחובת עסקים זעירים מתשלום מקדמות מס – זה לא אומר שבוודאות הוא אכן יפתור וכל מקרה לגופו.
ד. נבהיר כי אין כל מניעה לעוסק מורשה המוגדר כעסק זעיר לדרוש תשומות במע"מ, ואף מאוד יתכן כי לא תהיה כלל התאמה בין דרישת התשומות במע"מ לגובה ההוצאות שנקבע במס הכנסה על 30%, בין אם יש יותר הוצאות או פחות הוצאות. ולבטח אתם שואלים מאיזה סיבות ירצה מישהו לדווח למס הכנסה רק על 30% הוצאות אם בפועל יש לו הרבה יותר הוצאות, אז יש לא מעט סיבות לכך, לדוגמא:
1. הוא צריך הכנסה גבוה יותר בשומה לצורך אישורים למשכנתא או למטרות אחרות
2. אישה העומדת לקבל דמי לידה ויכולה באופן חוקי להגדיל את הכנסתה לצורך קבלת הגמלה.
3. שיפור ההכנסה לקבלת מענק עבודה מיטבי
4. עצה וקוץ בה, והיא כאשר אתם רוצים להלבין הון שחור, אך זה לא בהכרח עצה חכמה שכן דיווחי המע"מ יכולים להפליל אתכם ולכן חשוב לא להתעסק עם הון שחור.

למי הכי כדאי להיות עסק זעיר

א. למי שאין בכלל הוצאות, או שהן נמוכות משמעותית מ-30% כולל הניכוי לביטוח לאומי, והדוגמא הטובה ביותר לכך היא מי שמשכורתו כל כך גבוה וממילא כעצמאי כבר לא ישלם ביטוח לאומי, האופציה שלו לתת שירות בעסק שאין לו באמת הוצאות וע"י כך להכיר 30% שעליהם לא ישלם את מדרגת המס הגבוה שלו, היא למעשה התכנון מס האטרקטיבי ביותר.
ב. למי שיש מעל 30% הוצאות ורוצה לצמצם את הוצאותיו בכדי לקבל מענק עבודה גבוה יותר, אישור למשכנתא או צפי לגמלה.
ג. למי שממילא לא חייב בהפקדה לקצבה (בין אם הכנסתו נמוכה מחובת הפקדה או בין אם עקב כך שהוא מבוטח כבר כשכיר) ולכן אין לו לא ניכוי ולא זיכוי על כך.
ד. למי ששכיר במקום אחד ובמקום להיות שכיר במקום שני בו הוא רוצה להתחיל לעבוד בנוסף הוא יוכל ליצור עסק זעיר ולשלם מס במקום השני רק על 70% מהכנסתו. באותה מידה ניתן להשתמש בגישה זו גם למי שפרש ומקבל פנסיה גבוהה ומעוניין להתחיל להיות גם שכיר, שווה לבחון את האפשרות לפתוח עסק זעיר וליצור חיסכון במס גם לעובד וגם למעביד – אך חשוב לקבל ייעץ פרטני על הדרך הנכונה להבטיח את זכויותיך במצב זה.
ה. למעסיקים בעלי יותר מחברה אחת, ניתן לשקול העסקת העובדים בחברה השנייה בנוסף כעסק זעיר.
ו. למי שכל שאחת התשובות נכונות לגביו ובמקביל גם חושב שאין לו עילה אחרת המחייבת אותו להגיש דוח שנתי וכן שאין לו סיבות אחרות לקבלת הטבות נוספות בדוח השנתי שכן עלות הדוח הינה ההוצאה הגבוה ביותר עבור העוסקים במחזורים הנמוכים.
ז. לסיכום נאמר כי החוק מתאים בעיקר לעוסקים פטורים, יחידים, שהכנסתם נמוכה ואינה מגיעה לסף המס ולסף עצמאי שאינו עונה להגדרה בביטוח לאומי וכפי שכתבנו בתחילת המאמר מכוון למגזר מאוד מאוד ספציפי!
והם היחידים שכנראה לא יצטרכו יותר מייצגים.

למי לא משתלם להיות עסק זעיר

א. למי שיש בעסק הוצאות הגבוהות מ-30% כאשר לוקחים בחשבון גם את הניכוי של ביטוח לאומי כחלק מההוצאות.
*הדבר נכון גם לעוסק מורשה אשר מדווח למע"מ ומתקזז על המע"מ של הוצאותיו אך עדין סה"כ ההוצאות שלו נמוכות.
ב. למי שיש הפסדים בעסק, או הפסדים מועברים – לדוגמא זה קורה לא מעט אצל בני/ות זוג המנהלים/ות עסק קטן (שלפעמים הוא יותר קרוב לתחביב מלעבודה ) ומייצרים/ות הפסד אשר מקוזז מהכנסות הבעל/האישה.
ג. לכל מי שממילא מגיש דוח שנתי ישתלם לבדוק במעמד הגשת הדוח מה עדיף וזאת כפוף לכך שניהל הנהלת חשבונות שוטפת כך שניתן יהיה להשוות בין דיווח רגיל לדיווח כעסק זעיר
ד. למי שעלול עקב כך לאבד את זכאותו להיות מבוטח כעצמאי בביטוח הלאומי כאשר הוא גם שכיר ועובד במקצוע בסיכון. לדוגמא נהג משאית המרוויח כשכיר 20,000 לחודש ובמקביל כעצמאי הוא עובד 8 שעות בכל סוף שבוע כמדריך סנפלינג ומרוויח עוד 7000 ₪ מכך, אם יקזז מזה 30% אז הוא עלול להפוך לעצמאי שאינו עונה להגדרה ובתאונת עבודה כמדריך סנפלינג לא יהיה מבוטח לא על ה-7000 ולא על ה-20,000 עליהם הוא מבוטח עם הכנסה של 7000.
ה. לעסקים עם תנודתיות ברמת ההכנסה הדורשת מעקב של מייצג מול המעמד וסכום הביטוח בביטוח הלאומי, כי התעלמות מההתייחסות לביטוח לאומי גם עלולה לעלות ביוקר וגם חשוב מכך במקרה של זכאויות לגמלאות ובמיוחד בנושא תאונות עבודה, סכום הפיצוי עלול להיפגע דרמטית עקב אי מעקב צמוד של מייצג
ו. לכאלו הצפויים לקבל גמלאות מהביטוח הלאומי המבוססות על שכר כמו למשל גמלת שמירת הריון ודמי לידה, הרי שהפחתת ההכנסה ב-30% או גרוע מכך הפחתה כאמור שתוציא ממעמד של מבוטח/ת עלול להשפיע על גובה הגמלה ובהרבה מהמקרים כל ההפחתה של ההוצאות מיותרת לצרכי מס שכן לא מעט נשים בעיקר זכאיות לכל כך הרבה נקודות זיכוי על ילדים, כך שהוספת הוצאה סתם רק עלולה לפגוע בה בהריון הבא או חס וחלילה בתאונת עבודה.
ז. לסיכום, כל מי שמשלם מס (וכן גם ביטוח לאומי זה מס) ורוצה להבטיח את מימוש מלוא זכויותיו, חייב יהיה להמשיך להיות מיוצג ולקבל טיפול שוטף.

המלצות חשובות

א. שמירה על תיעוד הוצאות- בשל העובדה שבהרבה מהמקרים לא נדע מה עדיף עד תום השנה, חשוב מאוד להמשיך לשמור תיעוד של ההוצאות גם אם בחרתם להיות עסק זעיר. זאת מכיוון שעל פי חוק, רק הוצאות המוכחות בראיות קבילות יוכרו כהוצאה. אם לא תשמרו על תיעוד של ההוצאות, עלול להיות שתאלצו לשלם מס על הכנסות שאינן בפועל. שכן יתכן שבדיעבד תגלו שאינכם זכאים למעמד עסק זעיר.
ב. רישום נכון בביטוח הלאומי – חשוב לוודא שאתם רשומים בצורה הנכונה בביטוח הלאומי, גם אם אתם עסק זעיר זאת מכיוון שביטוח לאומי מבטח אתכם על פגיעה בעבודה ומשלם לכם גמלאות שונות כמו דמי לידה או זקנה. אם לא תהיו רשומים בצורה הנכונה, עלול להיות שתאבדו את הזכויות שלכם. זה כנראה הנושא החשוב והכאוב ביותר ושרק בגללו שווה לכם להמשיך לוודא כל הזמן ע"י ייצוג והתנהלות שוטפת שאתם לא מפספסים כי הנזק שיכול להיגרם בנושא זה הוא כבד ולכל החיים.
ג. חובת הפקדה לקצבה – אם אתם עסק זעיר, אתם עשויים להיות מחויבים להפקיד לקצבה, לדוגמא יתכן ועם 30% הוצאות של עסק זעיר יש חובת הפקדה ובעסק בפועל יש 32% הוצאה ובדיוק ה-2% האלו הם שישנו את הקביעה האם תהיו חייבים להפקיד או לא לקצבה.
ד. התאמה בין ההוצאות לדיווח – אם אין התאמה בין ההוצאות של עסק זעיר (אותם 30%) להוצאות בפועל, הדבר עלול לגרום להפרשי הון בלתי מוסברים בין הצהרות הון. חשוב לדעת שרשויות המס עשויות לדרוש מכם להוכיח את ההוצאות שלכם, אם לא תוכלו להוכיח את ההוצאות שלכם, עלול להיות שתאלצו לשלם מס על הכנסות שאינן בפועל. ולכן כמעט תמיד נמליץ לנהל הנהלת חשבונות מלאה ומסודרת גם את בחרתם בדרך של עסק זעיר כי אינכם יודעים באיזה שלב זה יפגוש אתכם בעתיד וכמה זה עלול לעלות ביוקר שהקשבתם לעצת אחיתופל של רשות המיסים שלא תהסס לגבות כל מה שהיא יכולה כשאינכם יכולים להוכיח אחרת
ה. ניהול הנהלת חשבונות – גם אם אתם עסק זעיר, אנו ממליצים לנהל הנהלת חשבונות מלאה ומסודרת. זאת מכיוון שזה יעזור לכם לעמוד בהוראות ניהול ספרים, לקבל יעוץ שוטף, לבחון את המעמד הן מול ביטוח לאומי והן לצרכים אחרים, והן בגלל שעדיין חלה חובה לנהל ולדווח על רווחי הון של ציוד בעסק
ו. ייצוג וטיפול שוטף – יעזרו לכם להבטיח את הזכויות שלכם מול רשויות המס. ייצוג וטיפול שוטף יכללו:
1. תשלום נכון לביטוח לאומי
2. מימוש זכויות בדוח השנתי
3. הגשה נכונה של הדוח השנתי
4. תשלום מקדמות נכון למס הכנסה
5. מענה לשאלות מקצועיות
6. מכתבים ואישורים
7. בחינה והחלטה שקולה אם לדווח כעסק זעיר
8. מעקב והדרכה בניהול ספרים, הימנעות מפסילת ספרים וגיבוי בשעת צרה
9. מעקב מתי אתם עלולים לצאת מהגדרת עסק זעיר ומתי אולי עדיף לקבל החלטה ולצאת מהמעמד.
10. ביטול הצורך באין ספור תיאומי מס
11. יכולת להתמודד עם הרכוש הקבוע בעסק ודיווחי רווח הון

השירותים שאנחנו מציעים בקשר לטיפול בעסק זעיר

א. יעוץ מעמיק לגבי בחירה נכונה של המעמד הנכון עבורכם בעלות של 1000+ מע"מ- מיועד רק למי שלא רוצה טיפול שוטף
כמובן שיעוץ כאמור יינתן ללקוחות שוטפים ללא עלות נוספת, אך יעוץ כאמור לא יינתן במהלך שנת 2023 הן כי לא נכון לייעץ מראש טרם החוק יופעל ויפרסמו הנחיות נוספות והן כי התייחסות לנושאים שקשורים לשנת 2024 תינתן רק לאחר סיום העברת כל החומרים השוטפים לשנת 2023 כך שתהיה לנו תמונת מצב מייצגת ולא דיון בספקולציות שונות.
ב. אנו זמינים לענות על שאלותיכם מתחת למאמר באתר ונשתדל להגיב במהרה
ג. עלות דוח שנתי בסיסי החל משנת 2024 לעסק זעיר (אשר יוגש רק בשנת 2025) צפויה להיות עד אז 2000+מע"מ. טיפול שוטף כולל ייצוג, ייעוץ שוטף, מעקב מעמד בביטוח לאומי, מכתבים שונים, והנהלת חשבונות, העלות בשנת 2024 תהיה 110 ₪ + מע"מ לחודש, והצעות להנחה ישלחו ללקוחות השוטפים מיד בתחילת 2024
ד. אישורי משכנתאות למי שאינו בטיפול שוטף יהיו החל מ-1000+מע"מ לאישור הראשון וכל בנק נוסף 500+מע"מ

נציין כי מאמר זה נכתב כמה חודשים טובים לפני תחילת 2024 ורשות המיסים טרם פיתחה את מערכת הדיווחים ואת היישום בפועל וצפויה עוד לפרסם הנחיות נוספות, ולכן יש לחזור ולהתעדכן על התפתחות הנושא ככל שיחלוף הזמן ויחלו הדיווחים.
 

1. מאת: קובי

שלום רונלד, הרבה כבוד על המאמר שכתבת וכן על האתר המושקע. שאלה: לצורך רישום כעסק זעיר קיים תנאי של ניהול ספרים כדין. מה יעשה עוסק פטור במע"מ המחוייב לנהל רק פנקס קבלות ולא את כל הספרים ??

2. מאת: mento

תשובה: עסק זעיר הרשום במע"מ כעוסק פטור, ינהל לפי הוראות ניהול ספרים, קבלות תיק תיעוד חוץ כלומר איסוף הוצאות

3. מאת: ניב

ההגדרה בעל שליטה, לא מדברת על 10% בהקשר הזה?

4. מאת: mento

תשובה: לא, הגדרת בכל שליטה הינה על פי סעיף 32(9) לפקודה, בו נרשם: "בעל שליטה שהוא חבר בה" וההגדרה של "חבר" הינה 5%

5. מאת: ניב

דווקא הלכתי לסעיף 32(9) ויש שם ההגדרה מאוד ברורה שמדברת על 10% ההגדרה "חבר" היא ממוקדת יותר ומדברת רק על חלק מבעלי השליטה

6. מאת: mento

תשובה: הוראות סעיף 32(9) חלות רק על בעל שליטה שהוא גם חבר, ולכן הפרשנות המחמירה אומרת שיש להתייחס להגדרת חבר. ימים יגידו האם רשות המיסים תפרש זאת רק לפי ההגדרה בסעיף ולא לפי הסעיף עצמו, בנתיים לשכת יועצי המס מדריכה כי יש להזהיר גם במקרה של אחזקה של 5%.

7. מאת: מוטי

שלום, האם ידוע כיצד תשפיע הגדרה כעוסק זעיר על הכנסה לעניין תשלומי ביטוח לאומי ודמי בריאות? גם בביטוח הלאומי יכירו אוטומטית ב30% הוצאות?

8. מאת: mento

תשובה: קודם כל עסק זעיר ולא עוסק זעיר- זה חשוב המינוח. וכן הביטוח לאומי יקבל את הדיווח ממס הכנסה עם הכרה ב-30% הוצאות ולפי זה יחייב, למעשה זה אחד המינוסים הכי גדולים של כל מי שמתנהל כעסק זעיר ללא ייצוג ואין לו מושג למשמעויות בביטוח הלאומי.