החזר מס שבח - מה הם הסיבות לקבלתו
ניוזלטר 5 החזר מס לשכירים והחזר מס שבח
הבעיה העיקרית בעניין מס השבח הינה שלרוב מוכרי הנכסים מטופלים על-ידי עורכי דין אשר מתמחים בעריכת חוזים ובביצוע הדיווח לרשות המיסים, אך לרוב אינם מודעים למצבו של המוכר מול רשויות המס ואינם ערים למלוא הזכויות העומדים לרשותו. למשל, אם היה לו הפסד בבורסה וניתן לקזז הפסד זה מהשבח שנוצר, אזי, הדבר מחייב תחילה הגשת דוחות למס הכנסה, משימה קריטית בחשיבותה שעורך הדין, על-פי רוב, לא בקיא בה די הצורך.
סיבה נוספת לקבלת החזר מס שבח נובעת מן האפשרות לפרוס את השבח עד 4 שנים אחורה, אך שוב לא פעם אני נתקל בביצוע פזיז ולא אחראי של עורכי הדין, אשר פשוט מגישים בקשה לפריסה מבלי לבחון את תוצאותיה. לעיתים עדיף לפרוס רק לשנתיים ולא ל- 4 שנים. למשל, כאשר הנישום עבר את גיל 60 לפני שנתיים, עורכי הדין אינם רואים את תוצאות השומות במס הכנסה או שאינם מתייחסים אליהם כראוי. יצא שכבר נתקלתי בעורכי דין שהגישו בקשות לפריסה, בזמן שהנישום כלל לא הגיש דוחות למס הכנסה. במקרה זה הפריסה, כמובן, איננה רלבנטית לביצוע. לעיתים אף מגיעים אלי ממש ברגע האחרון לפני שיש התיישנות על שומת השבח וכבר לא ניתן לטפל בה.
ישנם מקרים בהם נוכל לבקש לחלק את השבח בין בני זוג ובכך להקטין באופן משמעותי את גובה המס. זאת מאחר וכל אחד מבני הזוג יוכל ליהנות גם ממדרגות המס הנמוכות שלו וגם מניצול כל הזיכויים להם הוא זכאי, כמו למשל נקודות זיכוי.
אלא שמפעם לפעם אנו נחשפים לעבודה מרושלת בהכנת שומת השבח, כמו למשל, הימנעות מהכנסת הוצאות מסוימות שניתן היה לדרוש, כמו הוצאות השבחה או הוצאות עורך הדין בעת המכירה.
יש לציין כי כל תשלום אשר אנחנו נגבה וגם אם הוא ייגבה לאחר המכירה, ניתן יהיה לקזז גם אותו, ועל-ידי כך נוכל להקטין את השבח.
לסיכום, חשוב שבעל מקצוע מומחה, הן בשבח והן במס הכנסה, יבחן כל מקרה לגופו, ויתחייב לכך שאם לא יוחזרו לכם כספים, תהיו פטורים מתשלום שכר טרחה.