לתיאום פגישת יעוץ
עם יועץ מס מומחה

עוסק מורשה – הוראות ניהול ספרים צעד אחרי צעד

על עוסק מורשה חלות חובות רבות על-פי הוראות ניהול ספרים. עם זאת, רבים אינם מודעים לכך, ובעת ביקורת או דיון נפסלים ספרי החשבונות של העוסק המורשה שלהם. סעיף 130(א)(1) לפקודת מס הכנסה מחייב כל עוסק מורשה וכל פעילות של עסק או משלח יד לנהל ספרי חשבונות בהתאם לאופי העסק ולהיקפו. בהוראות ניהול ספרים ישנה חלוקה למגזרים עסקיים תחת תוספות א' עד ט"ז. בכל אחת מהתוספות שבהוראות ניהול הספרים, יש חלוקה לפי גודל העוסק המורשה, כאשר הגודל נמדד בשתי פרמטרים, מחזור עסקאות ומספר עובדים. התוספות הינן כדלקמן:


תוספת א' – יצרנים
תוספת ב'- סיטונאים
תוספת ג' – קמעוניים
תוספת ד'- קבלניים
תוספת ה' בעלי מקצועות חופשים
תוספת ו' בעלי מקצועות חופשיים
תוספת ז'- מורים לנהיגה
תוספת ח'- בתי ספר
תוספת ט'- סוחרי ומתווכי מקרקעין
תוספת י'- סוחרי ומתווכי רכב
תוספת יא'- נותני שירותים
תוספת יב' – חקלאים
תוספת יד'- תחנות דלק
תוספת טו'- סוכני ביטוח
תוספת טז'- יהלומנים

עוסק מורשה– דוגמאות לספרים שיש לנהל

ספר קבלות- כולל את פרטי העוסק המורשה ושם העסק, מספר העוסק המורשה והכתובת. בקבלה יש לפרט את אופן התקבול שהתקבל, אם מדובר בצ'ק, שם הבנק, מספר החשבון, מספר הצ'ק וזמן פירעון. אם מדובר בכרטיס אשראי, יש לפרט סוג כרטיס אשראי. קבלה חובה לרשום מייד עם קבלת התקבול.


ספר חשבוניות –  מציג את פרטי העוסק ושם העסק, מספר העוסק המורשה והכתובת. בחשבונית חובה לפרט את המוצרים שנמכרו או השירות שסופק. יש לציין את הסכום לפני מע"מ, סכום המע"מ בנפרד והסכום כולל מע"מ. ראוי לציין שמועד רישום החשבונית עשוי להשתנות, אבל לגבי מי שעובד על בסיס מזומן, הוא צריך להיות תוך 14 יום ממועד קבלת התשלום.


ספירת מלאי – חייבת להתבצע ב-31/12 של כל שנה, כאשר מותר להקדים או לאחר בחודש. פיגור שהוא מעל ל-10 ימים חייב דיווח בכתב ומראש לפקיד השומה וכן ביצוע התאמות ל-31/12.


ספר תקבולים ותשלומים- מיועד לרישום תקבולים ותשלומים, לרבות מכירת רכוש קבוע וקניית רכוש קבוע (כאשר יש לייחד טור נפרד לפיקדונות). הרישום צריך להתבצע על-פי קבלות, אך קיימת אפשרות לקבל פטור, אם מוכחת הנהלת חשבונות מסודרת באמצעות תוכנה, ובמקביל, מנוהל חשבון בנק נפרד לעסק עם הפקדות תקבולים אחת ליומיים.


ספר הזמנות- משמש לרישום הזמנות מלקוחות בגין מכירת מוצרים או הספקת שירותים. הספר כולל תיאור מלא של העסקה, כאשר הרישום חייב להתבצע מיד עם קבלת ההזמנה. 

הקלות בניהול ספרים

קרוב לוודאי שרובכם אינו מודע לעובדה שקיימת אפשרות לפנות לפקיד השומה ולבקש הקלה בניהול הספרים, על פי שורת הקלות שמתיר החוק לאותו סוג של עסק, בהתאם לנסיבות המתאימות לכל בקשה להקלה.
אתן שלוש דוגמאות להמחשה. הראשונה, אם נישום כלשהו סובל מהפרעות קשב וריכוז, יש מקום לפנות בבקשה לשחרר אותו מניהול ספרי הזמנות, עקב נטייתו הטבעית לעשות טעויות ולשכוח לבצע רישומים. השנייה, עולה חדש שעדיין אינו יודע לכתוב בעברית, צפוי לקבל הקלה, ועל-ידי כך יהיה רשאי לרשום את החשבוניות ברוסית. השלישית, בעל דוכן מזון בבית ספר, המבקש הקלה לרשום תקבולים רק בסוף ההפסקה בגלל עומס קונים בזמן ההפסקה. פנייה מנומקת תוכל להביא להסדרת הבקשה להקלה.


את הבקשה לקבלת הקלה יש להגיש למחלקה המקצועית לניהול ספרים, לפחות שלושה חודשים לפני תחילת שנת המס. אם לא מגיעה תשובה עד תחילת שנת המס, משמע שהבקשה אושרה. במידה והבקשה מוגשת בתקופה של פחות משלושה חודשים לפני תחילת שנת המס, יש להמתין 4 חודשים, ואם לא נמסר על דחייתה בפרק זמן זה, משמע שהיא אושרה. אם הנכם מודעים לבעיה כלשהי בעניין ניהול ספרים, קושי כלשהו או מגבלה כלשהי, פנו אליי בנושא ואדאג לפעול למענכם מול רשויות המס.

לחצו כאן עכשיו והרשמו לניוזלטר הנהלת חשבונות 

1. מאת: מחבר ספרים

שלום וברכה, אשמח למענה לגבי הוראות ניהול ספרים: אני מוכר ספרי לימוד לבתי ספר - אני כתבתי את הספר, בית דפוס חיצוני הדפיס לי את הספרים ואני מוכר לבתי ספר. האם אני נקרא יצרן או קמעונאי? תודה!

2. מאת: mento

תשובה: שני התוספות רלוונטיות עבורך ולכן עליך לנהל לפי המחמירה יותר ואם יש דרישות נוספות באחת מהם אז לנהל גם וגם

3. מאת: תמר

אני טכנאי מחשבים שגם מוכר חלקי חילוף למחשבים (קונה לצורך התיקון בלבד לא מחזיק מלאי) לפי איזו תוספת אני צריך לנהל ספרים?

4. מאת: mento

תשובה: תוספת יא

5. מאת: חח

תודה רבה על המידע המקיף והברור. כהכנה למעבר אפשרי מעוסק פטור לעוסק מורשה, לפי איזו תוספת אני אהייה אמורה להתנהל במידה ועוסקת ביצור עוגות ומאפים מהבית לפי הזמנות בלבד (ללא מלאי של מוצרים מוגמרים)

6. מאת: mento

תשובה: לפי תוספת י"א נותני שירותים

7. מאת: Mori

היי, אני עוסק מורשה שנותן שירותי פיזיותרפיה. בחשבונית אני רוצה לחייב גם בגין החזר הוצאות נסיעה. האם אני צריך לפצל את החשבונית - אחד לחלק של השירות והוא יכלול מעמ ו-2 לחלק של החזר הוצאות הנסיעה עליו אין להוסיף מעמ? או שכל החשבונית (השירות והחזר הנסיעה) יכלול מעמ? תודה

8. מאת: mento

תשובה: כל הכנסה של עוסק מורשה חייבת במע"מ ואין זה חשוב בגין מה אתה מקבל אותה, הנך חייב לחייב במע"מ על כל הרכיבים. יש מקרים מיוחדים כמו אצל עורכי דין או סוכנויות נסיעות שיש להם אישור להפריד הוצאות ממעגל העסקים השוטף שלהם ולא לחייב במע"מ

9. מאת: REGINA

שלום,אני עוסק פטור שהוקם מלפני חודשיים.מילאתי טופס 5329 והגשתי למס הכנסה אך לא סודר לי אישור מס במקור וניהול ספרים. מה עליי לעשות.איזה טפסים נוספים עליי למלא ולהגיש לרשויות המס?

10. מאת: mento

תשובה: עליך לפנות בבקשה למס הכנסה להסדרת אישור ניכוי מס במקור, זה לא קורה סתם ככה, ומומלץ להגיע פיזית אם אתה רוצה שזה יקרה מהר

11. מאת: שושה

שלום,אם אני עוסק מורשה הנותן שירותים בתחום תקשורת סיבים אופטיים (עובד בעיקר עם חברת חשמל וחברות תקשורת) לפי מה עלי לנהל את ספרי? אני נקרא נותן שירותים / בעל מקצוע חופשי?כמו כן יש לי מלאי של חומרים שאני משתמש בהם זה נקרא מלאי? או שמלאי זה אך ורק לצורך מכירה?

12. מאת: שושה

הי, בהמשך לשאלתי הקודמת (אני נותן שירותי תקשורת בתחום סיבים אופטיים) האם אני חייב להוציא הזמנות עבור כל עבודה?אם אני עובד עם חברה שסוף החודש אנו מתחשבנים והיא מוציאה לי הזמנות לעבודה עדיין אני צריך להוציא הזמנה? או אם אני נותן שירות מעכשיו לעכשיו אני צריך להוציא הזמנה?

13. מאת: mento

תשובה: עליך לנהל ספרים ע"פ תוספת יא נותני שירות ולנהל ספר הזמנות, עליך לרשום כל הזמנה מרגע שהיא הוזמנה מראש, כשאתה אומר מעכשיו לעכשיו זה רק אם אתה ליד האדם במקום אז זה לא הזמנה אם אתה צריך לנסוע אליו זאת הזמנה

14. מאת: שושה

שלום,אני נותן שירותים עבור גופים גדולים כמו צה"ל,בזק ועוד.לא הצלחתי להבין איך אני מוציא הזמנה כל פעם.כל יום שולחים אותי לתת שירות במקום אחר,לפעמים שולחים אותי למס' מקומות המזמין רושם את כל הקריאות שלי ובסוף החודש מוציא לי דוח על כל העבודה שנתתי לו ואני מוציא ח-ן.האם זה תקין?

15. מאת: mento

תשובה: בעקרון עליך לרשום כל יום הזמנה אך מאחר ואתה טוען שמדובר בגוף קבוע שנותן לך דוח חודשי ניתן לפנות ולבקש הקלה בניהול ספרים למקרה הספציפי הזה

16. מאת: גדי

אהלן, אני עוסק מורשה ומבצע סקרי שטח ונוף עבור גופים שונים, במסגרת העבודה לעיתים אני לן בשטח כמה ימים. אז גזיה וכובע וכו' הם הוצאה מוכרת. מה לגבי מזון (לחם, טונה, שניצלים שהכנתי בבית ? שקדים, צימוקים ודומיהם ? האם המעמ בגינם מוכר וכמה ?

17. מאת: mento

תשובה: מזון אינו מוכר שכן גם לו היית בבית היית צריך לאכול